Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir?

19-09-2023 00:44
Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir?

Ülkemizde ekolojik koşullar oldukça zengindir. Bu zenginlik farklı sebze ve meyve türlerinin yetiştiriciliğinin yapılmasına olanak tanımaktadır. Dünyada sebze ve meyve yetiştiriciliğinde önemli ülkelerden biri olan Türkiye’de patlıcan yetiştiriciliği ılıman iklim koşullarına sahip bölgelerde daha kolay yapılır.

Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Ege, Marmara, Karadeniz, Güney Doğu Anadolu Bölgeleri patlıcan yetiştiriciliğinin sıklıkla yapıldığı yerler arasındadır. Çok yıllık bir bitki olan patlıcan, dona karşı dayanıksız olurken soğuk ortamları sevmez. Bu sebeple de patlıcan yetiştiriciliği yapılırken iklim sınırlayıcı bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Patlıcan Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Patlıcan ılıman iklim şartlarını seven bir bitkidir. Yetiştirildiği alandaki toprak sıcaklığı 20 derecenin altına düştüğünde köklerin zarar görmesi kaçınılmaz olur. Büyüme döneminde soğuğa maruz kalan bitki daha sonra sağlıklı bir gelişim gösteremez. Bu durum da verimi olumsuz yönde etkiler.

Patlıcanın yetişmesi için uzun bir süre gerekir. Bu bitki ekim işlemi tamamlandıktan sonra yaklaşık olarak 2-3 ay aralığında bir sürede olgunlaşır. Patlıcan tohumdan ekildiği takdirde çimlenme işlemi için toprağın ısısının 21 derece olması gerekir.

Ayrıca topraktaki nem oranına dikkat edilmeli ve aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Patlıcan bitkisine çimlenme için 8-18 gün aralığında bir süre yeterli olur. Patlıcan çimleme dışında fide dikimi yöntemi ile de yetiştirilebilen bir sebzedir.

Fideden Patlıcan Yetiştirme

Fideden patlıcan dikileceği zaman fidelerin gerçek yapraklara sahip olması gerekir. 3-4 adet gerçek yaprağa sahip olan fide dikime uygun hale gelmiş demektir. Toprağın sıcaklığının da 20 derecenin üzerinde olması gerekir.

Patlıcan dikimi için en uygun zaman aralığı bahar ayları olurken baharın ikinci yarısında ekilen patlıcandan istenilen verimin alınabilmesi mümkün olur. Orta kumlu topraklar bu bitki için uygun zemini oluşturur. Patlıcan bitkisinin kökleri derin olduğundan kuraklık karşısında bu bir avantaj olur.

Çok sulu topraklardan hoşlanmayan patlıcan bitkisi için ekim öncesinde toprağın hazırlık süreci tamamlanmalıdır. Tarlaya ekilecek olan patlıcan için ekim işleminden yaklaşık bir ay önce tarlanın sürülmesi gerekir.

Toprağı havalandırma konusunda iyi bir sonuç veren sürme işlemi sırasında toprak yabancı nesnelerden de ayrıştırılmış olur. Toprağın sürülmesi drenajı da olumlu yönde etkiler. Yaklaşık olarak bir haftalık süre beklendikten sonra da toprağın gübrelenmesi işlemi yapılır.

Sulama sisteminin kurulmasının ardından da ekim yapılacak sıralar polietilenle kaplanır. Bu sayede köklerde sabit bir sıcaklık elde edilmesi kolaylaşmaktadır. Ayrıca bu yabani otların yetişmesi de engellenmiş olur. Baharın ikinci yarısında ekilmesi uygun olan patlıcan bu zamandan sonra don tehlikesinden korunmuş olacaktır.

Sağlıklı ve doğal ortamında yetişmiş ürünleri tüketicilere sunma noktasında edafik.com ciddi çalışmaları ile öne çıkar. Güvenilir ve en taze ürünler tercih edileceği zaman zengin bir ürün yelpazesine sahip olan firmamız insan sağlığını her şeyden üstün tutan bir yaklaşımı kendisine ilke edinmektedir.

Patlıcanın Faydaları

Dünyanın her kıtasında yetiştirilebilen patlıcan insan sağlığına yararı olan sebzelerden biridir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller bu sebzeyi değerli hale getirmektedir. Kemik oluşumunu destekleyen patlıcan diyabette de olumlu etkisi ile öne çıkar.

  • Patlıcanın sindirim sistemine yararı oldukça fazladır.

  • İçeriğinde yağ bulunmaz.

  • Vitamin ve mineraller bakımından zengindir.

  • C vitamini içerir.

  • K vitamini yönünden zengindir.

  • Magnezyum, fosfor, manganez, folik asit, bakır, potasyum bakımından zengin bir sebzedir.

  • Antioksidanlar yönünden zengin bir sebzedir.

  • Hücreleri hasarlara karşı korur.

  • Kalp sağlığına faydası vardır.

  • Göz sağlığı için yararlıdır.

  • Kan şekerini kontrol altında tutar.

  • Lifli yapısı dengeli beslenmede yararlıdır.

  • Demir eksikliğinde yararlı bir besindir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.