Nisan Ayında Ne Ekilir?

22-03-2024 12:44
Nisan Ayında Ne Ekilir?

Nisan ayı bahçıvanlar için oldukça yoğun ve verimli geçen bir dönemdir. Baharın gelmesiyle ve sıcakların artmasıyla birlikte toprak daha verimli hale gelir ve bitkiler için uygun koşullar oluşur. Bu ayda sebzeler ve çiçekler başta olmak üzere ağaç ve çalı dikimi yapılabilir. Toprağın ısınmaya başlaması ve nemini kazanması bitkilerin sağlıklı bir şekilde filizlenip büyümesini sağlar. 

İçeriğimizde Nisan ayında ne ekilir, ekim takviminde neler var ve bu ayda hangi bitkilerin ekilebileceği hakkında bilgilere ulaşabileceksiniz. 

Nisan Ayı Ekim Takvimi

Nisan ayı adeta doğanın canlanışının habercisidir. Bu ay pek çok bitkinin ekimi için ideal bir zaman dilimidir. Sebzelerden çiçeklere, ağaçlardan çalılara kadar geniş bir yelpazede ekim yapılabilir. Ayrıca bahçenizi dönüştürmek için ekilen bitkilere düzenli bakım yapmayı sürdürmeniz önemlidir. Böylece baharın taptaze havası evinize gelecek ve doğa cömert armağanını sunacaktır. 

Nisan ayında ekilecek şeyler şu şekilde sıralanabilir:

Nisan Ayında Ekilen Sebzeler

Her bölgenin iklimine ve mevsim koşullarına bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte Nisan ayında ülkemizde ekilen sebzelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Domates

Domates ekimi için toprak sıcaklığının 15-20°C arasında olması idealdir. Mevsim boyunca verimli hasat için erken olgunlaşan çeşitler ve hızlı çimlenen tohumlar tercih edilmelidir. Bol güneş alana ekilmeli ve toprağın iyi drene edilmesi domates yetiştiriciliğinde önemli kriterlerdir. Mahsul boyunca sık sık sulanması ve gerektiğinde dallarının desteklenmesi gerekmektedir.

Salatalık 

Ilıman bölgelerde salatalık ekimi için Nisan ayı oldukça elverişli bir dönemdir. Salatalık tohumu ekimi öncesinde toprağı havalandırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Mahsul devam ettiği sürece bitki sık sık sulanarak toprağının nemli kalmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde salatalıkta acı bir tat oluşabilir.

Patlıcan

Patlıcan tohumlarının doğrudan güneş ışığı alan, iyi drenajlı ve humuslu topraklara ekilmesi tavsiye edilir. Yaklaşık olarak 1 – 1.5 cm derinliğe ekilerek üzerleri hafifçe toprakla örtülebilir. Toprağının her döneminde nemli olması önemlidir. Ayrıca sulama bitkinin doğrudan kök bölgesine verilmeli, mantar hastalıklarına karşın yaprakların sulanması önlenmelidir.

Biber

Mart ve Nisan aylarında bölgeye bağlı olarak biber ekimine başlanabilir. Genellikle doğrudan güneş ışığı alan alanlarda yetiştirilmeleri önerilir. Ayrıca toprağın pH değerinin 6 ile 7 arasında olması idealdir. Bu değerlerdeki topraklar bitkinin besinleri daha iyi emmelerine ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olur.

Ayçiçeği

Genellikle ekim için en uygun zaman sıcaklığın (toprağın 10 cm derinliğindeki ) +10 – + 12 °C'ye ulaştığı ilkbahar aylarıdır. Aksi durumda tohumların ekilmesi verimliliği düşürebilir. Her yıl dikim yerinin değiştirilmesi toprağın verimliliğini korumak ve hastalık riskini azaltmak için önemlidir.

Ayçiçeği dikimi sırasında bitkiler arası büyük çeşitler için 75-90 cm, orta büyüklükteki çeşitler için ise 45-50 cm arası mesafe bırakılması önerilir.

Mısır

Mısır sıcak iklim bitkilerinden olan mısır için toprak sıcaklığının +12 ulaşması beklenir. +12°C'ye ulaştığında mısır ekilebilir hale gelir. Tohumların çimlenme sürecini hızlandırmak ve daha sağlıklı bir çimlenme için tohumlar birkaç gün ıslatılabilir. Bu işlem tohumların nem almasını sağlar ve çimlenme sürecini kolaylaştırır. 

Mısır ekimi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ekim aralıklarıdır. Hazırlanan tohumlar birbirlerinden 40 cm, sıralar arası ise 60 cm mesafede ekilmelidir.

Patates

Tohumların ekim derinliği ve aralığına dikkat edilmelidir. Patates yetiştiriciliği genellikle Nisan ayında başlar. Özellikle kurak dönemlerde bitkilerin düzenli olarak sulanması önemlidir. Bunun nedeni su stresinin bitkilerin büyümesini olumsuz etkilemesi ve verimi azaltmasıdır. Ayrıca patates bitkilerinin aşırı güneş ışığına maruz kalmaması için gölgelendirme yapılması da önemlidir. Gölgelendirme sağlıklı bir şekilde büyüme ve köklerin güneş yanıklarından korunmasını sağlar.

Nisan Ayında Ekilen Çiçekler

Süs bitkilerinin ekimi sırasında toprağın drenajlı olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle ekilecek bitkilerin köklerinin rahatça büyümesi için toprak derinlemesine kazılmalı ve gübreyle zenginleştirilmelidir. Bahçelerin ve balkonların renklendiği Nisan ayında ekilebilecek süs bitkileri arasında;

  • Kadife Çiçeği, 

  • Petunya, 

  • Begonya, 

  • Karanfil, 

  • Menekşe, 

  • Zambak, 

  • Geyik Boynuzu, 

  • Sümbül, 

  • Lale, 

  • Nergis ve 

  • Şakayık gibi popüler seçenekler bulunur. 

Süs bitkilerinin ekimi genellikle tohum veya fidan şeklinde yapılır. Tohumlar uygun derinlikte toprağa ekilir ve üzeri hafifçe bastırılarak sabitlenmelidir. Fidanlar ise kökleriyle birlikte toprağa yerleştirilir ve etrafı iyice sıkıştırılır. Düzenli sulama ve gübreleme önemlidir. 

Nisan Ayında Dikilen Ağaçlar ve Çalılar

Çam, Karaçam, Akasya, Kuş Kirazı ışığı seven bitkiler olduklarından güneşli veya hafif kısmi gölgeye ekilmeleri tavsiye edilir. Toprakları iyi drenajlı ve humuslu olmalıdır. Ayrıca düzenli sulaması ve bakımı yapılmalıdır.

Nisan-Mayıs aylarında ladin, meşe, akçaağaç, ıhlamur, karaçam, söğüt, ela ve beşparmakotu dikimi için uygundur. Tohumların ekildiği yerlerin güneşli ve iyi drenajlı olması önemlidir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.