Mayıs Ayında Ne Ekilir?

25-03-2024 16:11
Mayıs Ayında Ne Ekilir?

Bahçe yetiştiriciliğinde Mayıs kritik bir dönem olmakla birlikte Nisan ayının sonlarına yaklaştığımız bu günler dış mekanda ekim yapmak için halen uygun bir zaman dilimidir. Mayıs tarım takviminde tamamlanacak birçok görev bulunur. Öne çıkanlar arasında sebze ekimi, dış parazitlere karşı önlemler, yaprak biti gibi zararlılarla mücadele ve meyve ağaçlarının ilaçlanması gibi işlemler sayılabilir. Mayıs ayının başlarında kışlık sebzelerin yerini alacak olan birçok sebzenin ekimi yapılabilir. Ayrıca bu dönemde azotlu gübrelerin kullanımı ve meyve ağaçlarının ilaçlanması önem kazanır. 

Mayıs ayda bahçe sahipleri yoğun bir dönem geçirir ancak doğru planlama ve özenli çalışma ile sezonun verimli geçmesi mümkündür. Bu ayı en verimli şekilde geçirebilmeniz için Mayıs ayında ne ekileceği konusunda detaylı bilgilere içeriğimizde yer verdik. Detaylara içeriğimizden ulaşabileceksiniz.   

Mayıs Ayı Tarım Takvimi 

Bahçenizi verimli bir şekilde yönetmek ve verimli bir hasat dönemi geçirmek için doğru zamanda ekim yapmak oldukça önemlidir. Mart ve Nisan ayından sonra halen Mayıs ayının birçok bitki türü için uygun ekim ortamını sunduğunu söyleyebiliriz. Mayıs ayında bahçesini düzenlemek isteyenlerin takip etmesi gereken bazı adımlar şu şekilde sıralanabilir:

Fide Dikimi ve Bakımı

Patlıcan, domates, biber, havuç, fasulye ve marul gibi sebzelerin fidelerini dikmek ve bakımını yapmak için Mayıs ideal bir zamandır. Ancak don riski halen devam eden bölgelerde fidelerin gece boyunca korunması önemlidir. Bu nedenle fideleri dış mekana alıştırmak amacıyla dikim öncesinde sulamalarını azaltmak ve bir hafta öncesinden balkona veya açık alana çıkarmak faydalı olacaktır.

Toprağa Sebze Ekimi

Mayıs’ın toprağa lahana, pancar, havuç, soğan, sarımsak, turp, marul ve fasulye gibi sebzelerin ekimi için uygun bir ay olduğu söylenebilir. Soğuk hava devam ediyorsa ekimi ayın başından sonraki günlerde gerçekleştirmek daha iyidir. Ayın sonunda doğru ise sıcağı seven sebzelerin (salatalık, kabalak, mısır ve balkabağı gibi) ekimine başlanabilir.

Patates Ekimi

Nisan ayında patates ekimini yapmayanlar Mayıs ayının ilk haftasından itibaren ekim işlemlerine başlayabilirler. Patates ekimi için çeşitlere ve bölgenin iklimine göre en uygun ekim zamanını belirlemenin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Ayıklama ve Temizlik

Bahçenizde sebzelerle birlikte yabani otlar büyüme eğilimi gösterebilir. Bu nedenle bahçenin düzenli olarak temizlenmesi ve yabani otlardan arındırılması gerekir. Bu işlemler fidelerin güçlenmesine ve köklerin dondan korunmasına da yardımcı olur.

Meyve Çalılarının Çoğaltılması

Ahududu, kuş üzümü ve bektaşi üzümü gibi meyve çalılarını katmanlama yöntemiyle çoğaltmak için tam zamanı. Çalılardan yeni fideler elde edilirken bir yandan da gelecek yıl için hazırlık yapılır.

Toprağı Havalandırma

Dikimden sonra gevşetmek amacıyla toprağı düzenli olarak havalandırmak önemlidir. Toprak havalandırma yabani otların uzaklaştırılmasına ve köklere oksijenin ulaşmasına yardımcı olur. Özellikle çilekler için toprağın düzenli olarak gevşetilmesi önemlidir.

Ağaçların Bakımı

Bahçede bulunan ağaçların hastalıklara karşı korunması düzenli olarak ilaçlama yapmayı gerektirir. İlaçlama ve doğru zamanda budama ağaçların sağlıklı büyümesini sağlar ve meyve verimini artırır.

Mayıs Ayında Ne Ekilir?

Yağmur mevsiminin sona ermesiyle birlikte bahçe çalışmaları hız kazanırken, bitkiler de gelişimlerini hızla sürdürmeye devam eder. Mayıs ayı toprağın işlenmesi için en elverişli zamanlardan biridir. “Mayıs ayında ne ekilir?” sorusunun cevabını şu şekilde vermek mümkündür:

Yeşilliklerin Ekimi

Mayıs ayında maydanoz, fesleğen, nane, kekik, dereotu, taze soğan, semizotu, roka, adaçayı, göbek marul, marul ve hindiba gibi yeşilliklerin ekimine başlayabilirsiniz. Bu bitkiler değişken hava koşullarına uyum sağlayabilir ve bakım gereksinimleri düşüktür.

Yeşilliklerin toprağa dikilmesi için en uygun zaman toprak sıcaklığının 11-13°C’ye yükseldiği zamandır. Genellikle hava sıcaklığının 14-15°C civarında olduğu döneme denk gelir. Tohum ekimi için ideal derinlik 1-2 cm arasındadır. Tohumlar yüzeye yakın olduğu için kuruma eğilimlidir. Bu nedenle ekimden sonra toprağın nemli kalmasına özen gösterilmesi gerekir.

Sebzelerin Ekimi

Mayıs ayında havuç, şalgam, lahana, ıspanak, pırasa, bamya, salatalık, patates, sarımsak, yeşil biber, turp ve tatlı mısır gibi sebzelerin ekimine başlanabilir. Ayın ikinci yarısında ise patlıcan, domates ve biber gibi sebzelerin ekimi yapılabilir. Özellikle patateslerin Mayıs ayında ekilmesi tercih edilir. Ayrıca soğan yetiştiriciliği için de en uygun zamandır.

Kavun ve Kabak Ekimi

Mayıs ayının ikinci yarısı kavun ve kabak ekimi için idealdir. Ekim yapmadan önce verimli bir gelişim dönemi için bitkiler arasında yeterli mesafe bırakıldığına emin olunmalıdır. Kavun, kabak ve karpuz gibi bitkilerin gelişimi için toprağın hafif kumlu ve tınlı olması tercih edilir.

Ahududu ve Çilek Ekimi

Ahududu ve çilek Mayıs ayında ekilebilecek şeylerden biridir. Bitkilerin kök salabilmesi için toprağın asidik düzeyine ve güneş ışığı ve rüzgar gibi faktörlere dikkat edilerek en uygun ortam sağlanmalıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.