Kasım Ayında Ne Ekilir?

13-09-2023 13:41
Kasım Ayında Ne Ekilir?

Kasım ayı Türkiye’nin çoğu bölgesi için soğuk bir aydır. Hatta, Akdeniz tatil bölgeleri bile artık soğuğu yavaş yavaş hisseder. Doğu ve Güneydoğu’da sıcaklık oldukça düşük olur, hatta don olayları başlar. Kasım ayı sıcaklığı her bölgede değişiklik gösterir. Bu sebeple, Kasım ayında hangi meyve sebzeler, dikilir, dikkat etmek gerekir. 

Her ay ve her mevsimin sebzesi ve meyvesi bulunur. Zamanında ve mevsimi geldiğinde tüketilen sebze ve meyveler her yönden bir başkadır. Kendi bahçesi bulunan ya da ziraatla ilgili olan kişilerin sebze ve meyvelerin yetiştirebilmesi için, bu ürünlerin hangi ekim ayından yapılması gerektiğini bilmelidir. Çünkü yanlış mevsimde ekilen sebzeler ve meyveler normal şartlarına göre yetişmezler. Kasım ayında ne ekilir sorusuna birçok ürün örnek gösterilebilir. 

Her mevsim, hava değişikliği ve iklim koşulları sebebiyle insan vücudunun değişik beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu sebeple hangi mevsimde hangi sebzeler ve meyveleri yediğimiz, hastalıklara karşı son derece önemlidir. Sebze ve meyveler bilindiği gibi doğru mevsimde tüketilmelidir. Bu sebeple, üretim yapan kişiler tarafından doğru zamanda ekilmesi tavsiye edilir. 

Ne zaman ekildiğini öğrenmek için ekim tablolarından faydalanabilirsiniz. Kasım ayında genel olarak kışlık sebzeler; Brokoli, bakla, enginar, yer elması, ıspanak ve turp ekimi yapılır. Buğday, yulaf, arpa, yonca ve bezelye tohumları ekilebilir. Soğuk havanın hakim olması ile birlikte, yenilen içilen besinlere daha çok dikkat edilmelidir. 

Bakla

Bakla, baklagiller familyasına ait olan yem ve gıda bitkisidir. A, B, C ve B2 vitaminleri bakımından zengindir. Aynı zamanda bakla, kötü kolestrolü düşürme konusunda da iyi gelir. Böbrek fonksiyonlarını temizleyicidir. Bakla, soğuk iklimlerde dayanıklı olduğundan, kasım ayı sebzelerini dikmek için idealdir.

Bezelye

Bezelye, baklagiller ailesinden olan taze, yeşil kabuğu ve taneleri ile dikkat çeken bir besindir. Bilindiği üzere sadece taneleri tüketilen bir bitki türüdür. K, B6, A ve C vitamini magnezyum, folat ve potasyum kaynağıdır. Aynı zamanda bezelye yüksek tansiyonu engeller ve kansere karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. İlkbaharda hasadı uygun olan bezelyeler, kasım ayında daha çabuk büyür. İçerik açısından zengindir. 

Enginar

Enginar, papatyagiller familyasından olan, çiçekleri mor ve mavi açan bir sebzedir, 50-150 cm boyuna kadar ulaşabilir. Vitamin mineral açısından zengindir. Özellikle yoğun bir kalsiyum demir deposu olan enginar, kanser riskini azaltır. Önemli oranda kan basıncını düzenler. Enginar, Ege, Akdeniz bölgesinde kasım ayında dikim için son derece uygundur. 

Kasım Ayında Hangi Çiçekler Dikilir? 

Her mevsimin kendine özel özellikleri bulunur. Kasım ayında hangi bitkiler ekilir araştırılır. Küresel ısınma sonucu bunlar da değişmiştir. Klâsik tahminlere göre daha soğuk ya da sıcak bir hava ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Bu sebeple Kasım ayında ekim yapılacak çiçekler ve bitkilerde değişiklik gösterebilir. Sümbül, Biberiye, Nergis, Kekik, Aslanağzı, Menekşe ve süs lahanası Kasım ayı için uygun çiçeklerdir. Bitkiler Kasım ayında doğru bir şekilde dikildiği zaman, yetişmesi hızlı olacaktır. 

Genellikle ilkbahar aylarında ekim yapıldığı düşünülmektedir ama Kasım ayında da devam edilir. Kasım ayında bir çiçek satın almak ya da kasımda çiçek ekmeyi düşünüyorsanız, en uygun çiçekler; Sümbül ve Nergis olacaktır. Kasımpatı ise, ekilebilir ama daha erken ekilmesi tavsiye edilir. Çünkü çiçek verir. Bu tarz detaylara da dikkat etmek gerekir. Bu şekilde daha iyi sebze ve bitkiler yetiştirebilirsiniz. 

Bereketli olması ve çabuk büyümesi açısından en çok tavsiye edilen ürün Kasımpatı bitkisidir. Soğukların başladığı bir ay olduğu için bitkileri korumak gerekir. Kasım ayı aynı zamanda budama için de uygun bir aydır. Bitkilerinize budama, besin takviyesi, sulama ve toprağın pH kontrolünün yapılması gerekir. Bu şekilde bitkilerinizin ihtiyaçları da en iyi şekilde karşılanmış olur. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.